Kategórie
Aktuality

Vyhlásenie predsedníčky úradu k 5. výročiu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

Pred piatimi rokmi sa ma hlboko dotkla správa, že investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú niekto zavraždil v ich dome vo Veľkej Mači. Patrila som k tým, kto si kládol naliehavé otázky o smerovaní našej spoločnosti a kto sa postavil na námestia, aby dal jasne najavo, že nám korupcia organizovaná z najvyšších poschodí politiky prerástla cez hlavu, morálne nás rozkladá, deprimuje a musíme pre záchranu práva a slobody niečo urobiť.

Sledovala som a vážila si prácu novinára Jána Kuciaka. Bola dôsledná a odvážna zároveň. Ján Kuciak nebojácne odkrýval temné stránky našej reality, keď boli orgány činné v trestnom konaní ochromené, lebo sa do nich infiltrovali ľudia s nečestnými úmyslami. O to viac boli jeho zistenia pre verejnosť cennejšie.

Zavraždenie Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej som chápala a stále chápem ako zúfalé varovanie pred vytváraním spoločenského poriadku, v ktorom si politicky vplyvné osoby užívajú privilégium beztrestnosti a likvidujú či zastrašujú tých, ktorí na ich špinavosti poukazujú.

Presne v tomto kontexte vnímam aj pôsobenie Úradu pre dohľad zdravotnou starostlivosťou i moju vlastnú misiu na jeho čele. Snažíme sa chrániť slabších voči silnejším, strážiť verejný záujem v tak závažnej veci, akou je zdravie občanov, pred tými, ktorí sledujú len svoj biznis a osobný prospech. Nezávislé, nestranné a súčasne odborne zdatné orgány verejnej moci sú garanciou slobodnej demokratickej spoločnosti, v ktorej nad všetkými osobnými i skupinovými záujmami musí stáť právo a spravodlivosť.

Žiaľ, ani dnes po piatich rokoch od tejto nesmierne smutnej udalosti nepoznáme objednávateľa týchto odporných vrážd a motívy, ktoré ho k tomu viedli. Spoznali sme však schopnosť nás, občanov so zmyslom pre spravodlivosť a demokraciu, vzoprieť sa a vzdorovať brutalite i cynizmu mocných. Verím, že si občianska spoločnosť túto silnú vlastnosť uchová aj do budúcnosti. Je to náš záväzok voči Jánovi a Martine.

Česť ich pamiatke!

Publikované: 21. februára 2023
Naposledy upravené: 22. marca 2023